Hae tästä blogista

sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Leffa-arvostelu: 12 Years a Slave (2013)

12 Years a Slave on Solomon Northupin vuonna 1853 ilmestyneeseen omaelämänkertaan perustuva elokuva. Suhtaudun aina erityisellä mielenkiinnolla elokuviin, jotka perustuvat tositapahtumiin sillä historiasta kiinnostuneena koen keksittyjä tarinoita merkityksellisemmiksi asiat jotka ovat faktuaalisia. Elokuva sijoittuu Yhdysvaltoihin 1840-luvulle jolloin vapaat tummaihoiset olivat vielä suhteellisen harvinainen näky. Orjia oltiin alettu vapauttaa ja Yhdysvaltojen pohjoisissa osavaltioissa vapaa tummaihoinen ei ollut tavaton näky. He kuitenkin aiheuttivat vielä vihaa ja katkeruutta monien valkoisten keskuudessa, jotka eivät olisi halunneet asioiden muuttuvan. Solomon (Chiwetel Ejiofor) kutsutaan esiintymään kiertävän sirkuksen viulistina, mutta ryhmän ollessa Washingtonissa hänet huumataan ja päätetään myydä orjuuteen etelävaltioihin. Tästä alkaa hänen 12 vuotta kestänyt koettelemuksensa, jonka päätyttyä hän toimi merkittävänä orjuuden vastaisen liikkeen edustajana.

Elokuva käsittelee mielestäni mielenkiintoista ja suhteellisen vähän Yhdysvaltojen elokuvateollisuudessa käsiteltyä aihetta. Orjuus on yhdysvaltalaisille ymmärrettävästi vieläkin arka paikka ja tästä syystä 12 Years a Slavea voikin pitää poikkeuksellisen rohkeana elokuvana. Se on varsin realistinen ja suora kuvaus orjuudesta ja orjien oloista ja mielestäni tämä onkin ainut oikea tapa käsitellä tuon ajan julmuuksia. Elokuva ei kerää katsojan säälipisteitä liiallisella tunteilulla vaan orjien kohtelua kuvataan faktuaaliseen ja toteavaan sävyyn, esimerkiksi orjien myyntitilanne esitetään mielestäni uskottavasti ja objektiivisesti.

Plantaasien omistajat ovat julmia ja näennäisen sieluttomia olentoja, joiden paksuun pääkoppaan ei mahdu ajatus siitä että heidän tummaihoiset veljensä olisivat samanarvoisia kuin he itse. Tummaihoiset taas ovat tilallisten mielestä eläimen tasolla; karjaa ja työjuhtia, joita voidaan kohdella sen mukaisesti. Poikkeuksiakin plantaasin omistajien joukosta toki löytyy, esimerkiksi William Ford (Benedict Cumberbatch) joka kohtelee orjiaan suhteellisen inhimillisesti. Edes hänelle ei tule kuitenkaan mieleen kyseenalaistaa orjuuden konseptia ja kun Solomon ajautuu riitoihin Fordin tutun, puuseppä John Tibeatsin (Paul Dano) kanssa, joutuu Ford myymään Solomonin eteenpäin. Hänen uusi omistajansa Edwin Epps (Michael Fassbender) on toisesta ääripäästä omistajia ja kurittaa orjiaan huvin vuoksi. Juuri hänen ja Solomonin välisen suhteen avulla elokuvassa onnistutaankin luomaan kaikista tehokkain kontrasti orjuuttajien järjettömyyden ja orjien loppumattoman nöyryyden ja kärsivällisyyden välille.

Elokuvassa käsitellään molempien osapuolien, sekä orjien että orjuuttajien, perspektiiviä hyvin, sillä Eppsin hahmollekin luodaan syvyyttä osoittamalla hänen suhteensa orjatyttö Patseyyn. Epps käy vaimoltaan salaa Patseyn luona, ja täten vaikka hän näennäisesti halveksuu ja inhoaa tummia, kokee hän samanaikaisesti ainakin jonkinasteista viehätystä heitä kohtaan. Orjuuttajien inhimillisempää puolta kuvastaa myös entinen orjien esimies, nykyinen valkoinen peltotyöntekijä (Garrett Dillahunt), joka kertoo Solomonille, että kaikki orjuuttajatkin kokevat tunnontuskia työstään. Osa oikeuttaa tekonsa esimerkiksi alentamalla tummat mielessään eläinten tasolle, mutta monet hukuttavat syyllisyytensä esimerkiksi viinaan.

Kokonaisuudessaan 12 Years a Slave on vakuuttava kuvaus orjuudenaikaisesta Amerikasta. Elokuva käsittelee varsin arkaa aihetta, mutta onnistuu tekemään sen sortumatta liialliseen dramatisointiin tai yleisön tunteisiin vetoamiseen. Näyttelijäsuoritukset ovat kautta linjan huippuluokkaa ja elokuva onnistuu pitämään katsojan otteessaan alusta loppuun asti. Kyseessä on yksi vuoden parhaista elokuvista.

Plussat

+ Realistinen kuvaus ilman tunteisiin vetoamista
+ Tositapahtumiin perustuva juoni historiallisesti mielenkiintoisesta aiheesta
+ Huippuluokan näyttelijäsuoritukset

Miinukset

- Ajoittainen katsojan aliarviointi moraalisten vääryyksien osoittamisessa (esimerkiksi Patseyn saippuaepisodissa)
- Synkän aiheensa vuoksi ei varsinaisesti hyvänmielen leffa eli ei sovi katsottavaksi missä tahansa tilanteessa
- Brad Pittin rooli elokuvan ainoana hyväntahtoisena valkoihoisena. Pitt toimi myös elokuvan tuottajana, sattumaako?


9/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti