Hae tästä blogista

sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Leffa-arvostelu: The Toxic Avenger (1984)

Vuonna 1984 ilmestynyt The Toxic Avenger on saavuttanut laajan kulttisuosion. Se on yksi suosituimmista Troma Entertainmentin elokuvista ja Toxic Avenger hahmon ympärille kehittyikin aikanaan poikkeuksellisen paljon merchandisea ottaen huomioon sen, että kyseessä on niin sanottu B-luokan eli pienen budjetin elokuva. Katsoin elokuvan ilman sen kummempia ennakkokäsityksiä elokuvan sisällöstä ja kenties kyseessä onkin filmi johon olisi niin sanotusti pitänyt kasvaa sisään jo monta vuotta sitten. Ymmärrän leffan legendaarisuusaspektin katsojalle, joka on nähnyt elokuvan pienenä, kenties leikkinyt The Toxic Avenger -leluilla tai lukenut franchisen ympärille luotua sarjakuvaa. Kolmekymmentä vuotta elokuvan ilmestymisen jälkeen elokuvan loistavuutta on kuitenkin mielestäni hieman hankalaa tavoittaa.

The Toxic Avengerille voi antaa pisteet toimivasta joskin varsin yksinkertaisesta juonestaan sekä selkeästä hahmoasettelusta. Harvan elokuvan pahikset ovat yhtä selkeästi pahoja kuin The Toxic Avengerissa, jossa he esimerkiksi ajelevat vähemmistön edustajien ja lapsien päälle autolla vain saadakseen pisteitä kehittämässään ajantappopelissä. Itse elokuvan päähenkilö muuntautuu onnettomuuden myötä hontelosta ja hidasälyisestä fitnesskeskuksen siivoajasta hidasälyiseksi möykyksi, joka moppiaan heilutellen lakaisee Tromavillen katuja pahiksista. Suuremman hyvän nimessä pahisten tappaminen on ilmeisestikin sallittua ja lööppi toisensa perään toitottaa monsterimiehen sankaruutta.

Myös elokuvan taistelukohtaukset ovat harvinaisen laadukasta katseltavaa B-luokan elokuvaksi. Niihin on selvästi panostettu ja koreografiat ovatkin parempaa tasoa kuin monissa tusina-actionpläjäyksissä. Siihenpä The Toxic Avengerin meriitit mielestäni aika lailla kuitenkin jäävät ja kritiikkiä on pakko esittää esimerkiksi elokuvan luokattoman huonoista näyttelijäsuorituksista. B-luokan elokuville kenties tyypilliseen tapaan suurin osa roolisuorituksista vedetään totaalisen yli ja Tromavillen koko väestö vaikuttaa pehmustettuja huoneita tarjoavasta lepokodista karanneilta vajokeilta naamanvääntelyine ja eleineen. Huumoriarvoahan tämä toki elokuvaan tuo ja varmasti hahmot luokattoman huonoine puujalkavitseineen uppoavat monille B-luokan leffojen tyylistä erityisen paljon tykkääville.

Mielestäni The Toxic Avenger tasapainoilee koko ajan hiuksenhienolla niin-huonoa-että-se-on-jo-hyvää vaiko pelkästään-huonoa -rajalla. Elokuvalla on hetkensä ja olen katsonut lukemattoman monta "komediaa", joita katsoessani en ole nauranut kertaakaan. The Toxic Avengeria katsoessani nauroin ääneen useaan otteeseen ja se on konkreettisin onnistuneen komedian merkki. Komiikka on mielestäni vaikein taiteen lajeista ja harmillisen usein reaktioni leffan huumoriin vaihteli kuitenkin myötähäpeän, hämmennyksen ja eiii-itsekin-keksisin-hauskemman-jutun tuntemusten välillä. Lisäkritiikkiä aiheuttaa ainakin katsomassani leikkaamattomassa versiossa elokuvan montaasikohtaukset, joita oli useita. Ne eivät mielestäni sovi elokuvan kokonaisuuteen vaan tuntuvat irrallisilta osilta, jotka lisäämällä leffaa on saatu venytettyä kymmenisen minuuttia lisää.

Kaiken kaikkiaan elokuva on kulttisuosionsa ansainnut ja ymmärrän kyllä miksi monet siitä pitävät. Pelkästään elokuvallisilta ansioiltaan leffaa ei voi kuitenkaan vakavalla naamalla mestariteokseksi nimittää.


Plussat

+ Yksinkertaiset hahmot ja juoni tekevät elokuvasta helppoa seurattavaa ja siksi kevyttä viihdettä
+ Taistelukohtausten koreografiat ovat varsin toimivia
+ Elokuvan tahallisen huono huumori uppoaa ajoittain

Miinukset

- Luokattoman huonoja näyttelijäsuorituksia
- Montaasikohtaukset jotka eivät tuo mitään lisäarvoa vaan vaikuttavat elokuvan pakolliselta pidentämiseltä
- Elokuvan tahallisen huono huumori on valitettavan usein kirjaimellisesti huonoa huumoria


5/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti